tiistai 3. elokuuta 2010

Päivä 7 jatkuu...

Uskomatonta mutta totta, tänään oli ensimmäiset luennot. Ja professorit saapuivat jopa paikalle!!! Ensin meillä oli "basic instrumental skills"-kurssia ja sitten kieliä = Setswanaa. Musiikinopettaja oli mukava, nimeä en tosin vielä osaa lausua. Me vähän juteltiin ja rummuteltiin djembejä. Tänään siellä ei siis ollu muita kun mä ja Eeva sekä opettaja. Ehkä huomenna näemme opiskelijatovereitakin. :) Mutta oli mukavan pehmeä lasku improvisoinnin maailmaan mitä tämä kulttuuri todellakin on. Ja me suomalaiset emme tunnetusti siitä pidä. Mutta jospa sitä sit täällä oppis ja ainakin noi djembet on mukava soitin opetella improvisointia. Mua vaan kauhistuttaa että kun sinne tulee niitä paikallisia, niin ne on superhyviä imrovisoijia ja sit mä jään ihan jalkoihin. Mutta pelko pois. Kaikkea voi harjoitella. Toivottavasti.

Kielten tunti oli ihan jees. Siellä oli kaks opettajaa, tai en itseasiassa tiedä mikä sen toisen rooli oikein oli, mutta kaksi naista kuitenkin. Me vaan höpöteltiin kaikkea mukavaa ja käsiteltiin kieliin liittyen oikeastaan ne kaksi asiaa mitä jo tiedettiinkin. = tervehtiminen ja kiittäminen, sekä osittain voinnin kysyminen. Siinäpä se. Me tullaan muuten ostamaan tehtäväkirjat kieltentunteja varten. Vähänkö jännä nähdä millasia kirjoja näillä on!



Tässä on lapsia sieltä pikkukylästä missä oltiin syömässä matoja yms. Lapset on tosi söpöjä ja ne nauttii siitä kun me hymyillään niille. Joskus ne juoksee meidän rinnalla ja esittää meille jotain pikku temppujaan. Ne on tosi sulosia...







Mun on jo jonkin aikaa pitäny kertoa teille ruoasta. Siitä mitä se on tai ei ole ja niin pois päin. Eli kampuksella tarjoillaan aamiainen, lounas ja illallinen. Me ei Eevan kanssa olla maksettu niistä etukäteen, niin meillä pitää maksaa kaikista erikseen jos halutaan siellä syödä. No aamiaisella me ei olla koskaan oltu, eli siitä en voi sanoa mitään. Lounaalla ja illallisella kaava on hyvin pitkälti sama. Tarjolla on hiilihydraatteina vaihtoehtoisesti perunaa (harvoin), riisiä, papumuhennosta tai jotain maissimuussia (ihan kamalaa). Yhden kerran siellä on ollu pastaa ja mä missasin sen huonon olon takia. :) Great! Mutta hiilihydraattipuolta laitetaan muoviseen tarjoiluastiaan ihan sikana ja sit lihavaihtoehtoina on aina kana tai naudanliha. Joskus erittäin harvoin kala. Lihaa saa sairaan vähän ja salaatista useammin ei ole tietoakaan. Jos sitä on, se on paistettua kaalia ja ehkä porkkanaa tai sipulia. Me on Eevan kanssa syöty ruokalassa ehkä yhteensä 4 kertaa ja ollaan tultu siihen tulokseen että on ihan hyvä ettei maksettu ruoista etukäteen. Paljon helpompi on ostaa kaupasta hedelmiä, leipää ja jotain snackeja joilla pärjää ja sit pyrkii syömään sen yhen lämpimän aterian päivässä. Me on pari kertaa syöty ulkona, koska siellä saa parempaa ruokaa, enemmän sitä ja sillä pärjää pidempään kuin koulun ruuilla. Sitäpaitsi "ulkona" syöminenkin on täällä niin paljon halvempaa kuin suomessa että sitä tekee melkein ilokseen.

Mä luulen että ajan kanssa tuo ruokapuoli tulee jollain lailla vakiintumaan ja sitä osaa monipuolisemmin käyttää vaihtoehtoja hyväkseen. Nyt tuntuu että omenat pursuaa korvista ulos.



Tässä on sen pikkukylän päätöksentekopaikka eli ghotla. Tai jotain sinnepäin. Tämä on vissiin aika moderni sellainen, mutta tuolla ne päätöksiään tehdessään istuu ja juttelee. Siis miehet. :)







Muutamat teistä on myös kysellyt säästä täällä. Jos nyt oon yhtään oikeassa niin täällä on nyt kevät tai oikeastaan lopputalvi tai jotain. Marraskuussa on kuulemma lämmön suhteen täys hönkä jo päällä, mutta en sit oo jaksanu laskee vuodenaikoja koska ne ei kuitenkaan mee täällä niin kuin suomessa. Päivisin täällä on lämmintä, tosin jos yhtään tuulee, niin tarvii olla pitkähihainen paita päällä. Tää voi kuulostaa tyhmältä, mutta musta ainakin tuntuu että täällä aurinko lämmittää enemmän kuin esim. Suomessa. Siis että jos on aurinkoista, niin varjossa on täällä paljon kylmempää kuin olisi samassa auringonlämpötilassa suomessa. Aurinko on siis kuumempi. Tai lähempänä. Tai jotain. :)

Ilta tulee täällä tosi yllättäen joskus kuuden kieppeillä. Sit on kans pimeetä ja viileää. Öisin lämpötila laskee varmasti noin kymmeneen asteeseen ellei jopa alle ja näissä huoneissa/taloissa ei paljon lämmityksiä ole. Mä nukun kahden huovan alla ja Eevan äitin kutomat villasukat jalassa (KIITOS NIISTÄ!!!). Jos mulla ei olis noita sukkia niin en uskoisi pärjääväni. Jos totta puhutaan, täällä on iltaisin ihan sairaan kylmä. Oon joutunu ostaan pari pitkähihaista paitaa itelleni, mutta onneks ne oli halpoja.

Huomenna pitäis mennä pyykille ja tietty sit vahtia pyykkejä niiden kuivumisen ajan. Ne siis saatetaan pölliä naruilta. :) Meillä on 11-12 basic instrumental skilssiä ja sitten loppupäivä aikaa vaan olla. Eli on aikaa valvoa niitä pyykkejä. Mutta voitteko kuvitella että pyykkikoneellisen peseminen maksaa 1.9 pulaa eli noin 20snt!!! Jotkut asiat on täällä niiiiiin halpoja ja sit taas jotkut jutut kuten esimerkiksi elektroniikka on ihan Suomen hinnoissa.

Täällä on aika hauska vesijärjestelmä. Jokaisen talon jokaisessa kerroksessa on 2 vessaa ja suihku sekä amme. Ammeessa ei yleensä käy kukaan koska sen huoneen ovea ei saa lukkoon. Paikalliset kuulemma pesee käsin pyykkinsä siinä. Suihkussa on suihkuverho, mutta muuten jos joku haluisi sut suihkussa nähdä niin ei muuta kun verho auki ja morjens! Kahdesta vessasta vain toisessa on istuinsuojat paikallaan, eli sitä toista ei kukaan käytä. Vessa jota käytetään vetää joskus, joskus ei. Esim. äsken kävin vessassa eikä sitä saanu vedettyä, eli seuraava menijä saa vetää vessan alkutekijöikseen. Oon mäkin muiden jätöksiä ensitöikseni vedellyt vessasta alas, älkää huolehtiko. Mutta sitten suihkuun. Mä oon saanu kerran lämpimän suihkun. Muina kertoina vesi on ollut ja varmasti tulee vielä sadat kerrat olemaan jäätävän kylmää. Meidän taloon on sentään koko ajan tullut vettä, kun esim. Eevan taloon ei kahtee päivään tullut vettä ollenkaan. Lähes kaikki hanat täällä vuotaa ja silti seinissä on tarroja joissa lukee: "every students help counts, lets save water together". Huvittavaa. Mutta huomenaamuna lenkin jälkeen olisi taas suihkua tiedossa ja odotetusti kylmää sellaista.

Mä pystyn ihan hyvin elään kylmän suihkun kanssa, mutta täällä on niin hauskoja jenkkejä, joidenka maailman se kaataa. Yksikin kysyi ekan aamun orientaatiossa että milloin lämminvesi korjataan. Hyvä ettei porukka revenny ihan täysin. Aina voi sanoa että TIA (This Is Africa) get used to it. Jos kaiken ottaa negatiivisesti niin tulee olemaan aika pitkät 4kk tiedossa. Mä ainakin oletan että vesi on kylmää ja lämmin suihku on vaan bonusta. :)


Lopuksi vielä kuva minusta paikallisen megatähti Vee:n keikalla yliopiston avajaispäivänä. Olin siis puussa, koska muualta ei nähnyt mitään.

P.S. Mä sain yhdeltä torimyyjältä kehuja mun laukusta. Aito finnish desing! Se toivo että oisin tuonu mukanani toisen sillekin. Jee!

2 kommenttia:

  1. Mukava lukee teiän kuulumisia!! Paljon ootte jo ehtiny nähä ja kokea - ja lisää luvassa. Basic instrumental skills kuulostaa hyvälle (djembet rulaa:-)), antaa mennä vaan improvisoinnitkin;) Toivottavasti ilmaantuu kurssikavereita jossain vaiheessa, onneks sentään proffat nyt jo. Mitä muita kursseja on luvassa?

    Ruoka kuulostaa ja näyttää melko kyseiselle, matoja vaan poskeen, iu.

    Lissää kuvia!!

    -Tuuli

    VastaaPoista
  2. Meillä on kolme musan kurssia ja yks se kielikurssi. Ton Basic instrumental skilssin lisäksi luvassa on "introduction to ethnomusicology education" ja "introduction to philosofy of music". Ekaa odotan innolla, toista en niinkään, mutta siinä on kaikki musan kurssit mitä on mahdollista saada. :) Voin kertoa niistä lisää kunhan itsekin tiedän mitä pitävät sisällään.

    VastaaPoista