keskiviikko 18. elokuuta 2010

Päivä 22


Täällä ei koskaan näy pilviä taivaalla. Tajusin sen tänään ja tietenkin heti tuli ikävä pilviä. Miten tyhmää! Öisinkin on aina kirkas taivas vaan kattona ja varmaan just sen takia illat ja yöt on niin viileitä. Eikö se Suomessakin mee niin että jos taivas on kirkas niin on tulossa kylmä yö. Ainakin talvella...
Tänään me saatiin erittäin käytännöllistä tietoa takseista ja niiden käytöstä. Saatiin tämä tieto siis meidän basic instrumental skillssien opettajalta ja on varmaan ollu miltei parasta antia koko kurssin aikana. Ja kyllä, puhuimme siis takseista. Meille sillon alkuorientaatioissa kerrotiin että on olemassa kahdenlaisia takseja: pick and drop taksit (saa kättä heilauttamalla kun sellasen sattuu näkeen) joiden pitäis maksaa 3.70/matka/hlö. Me ei olla koskaan onnistuttu saamaan tällaista, mutta nyt ehkä ens kerralla osataan ilmaista asia oikein. Kun menee tällaiseen taksiin, pitää sanoa että to UB, non special. Jos ei sano tota non-specialia, taksi on aina special ja maksaa sen 20 pulaa/taksi. Sitten se 20 pulaa, tai vaihtoehtoisesti enemmän pitää maksaa yleensä cabeistä. Taxin ja cabin eroa en vielä tiedä. Ehkä se on se että taxi on se minkä saat kättä heilauttamalla, cab pitää soittaa. Mutta me on saatu numero sitten taas kuskilta joka me saatiin lennosta. Että ota nyt tästä selvää. Mutta seuraavalla kerralla kun käytän taksia, niin sanon että non-special. En kyllä silti usko että se on alle 20 pulaa... Me ollaan rikkaita valkosia, joten meillähän on varaa maksaa mitä vain.

Näin siis kaikki paikalliset ajattelee.

Toinen samaisen tunnin anti oli se, että Botswanasta ei paljon Afrikkalaisia soittimia kannata ettiä. Täältä niitä on ensinnäkin vaikea löytää ja jos niitä löytää niin niistä saa maksaa kalliisti (koska on rikas valkoinen tyyppi). Sit kun jossain vaiheessa lähdetään Zimbabween, niin siellä sitten voi laittaa ranttaliksi noiden soitinten kanssa. Täältä mä kyllä meinaan ostaa sellaset ihanat nilkkahelistimet mitä kaikissa perinteisissä tansseissa käytetään. Mutta niistäkin opettaja sanoi ettei kannata maksaa liikaa. Main Mallilla oon niitä nähny, ja niistä todellakin pyydetään liikaa mikäli on opettajaa uskominen. Ja kyllä mä sitä uskon. Main Mallilla saa helposti tingattua lähes puolet hinnasta jos on yhtään öögaa! Ja mullahan on!
Nää kuvat on siis viikonlopulta. Tässä viimeisessä on jonkun koti. Taustalla näkyy oletettavasti perheen aikaisemmin kotina käyttämä "maja" siis tuo ilman kattoa oleva ruskea pyöreä juttu. Uudemat talot on noita pieniä laatikoita. Täällä rakennetaan lähestulkoon kaikki aina yksikerroksisena, eli ei vielä osata hyödyntää maata ns. "ylöspäin" niinkuin Euroopassa. Sen takia kaikki kylät ja kaupungit on hirveen laajoja. Tuossakin kuvassa talolla tai omistajilla on aika iso piha, jossa on yksi pieni (mä arvioisin että 30neliöö) talo. Ja niitä näkyy ihan joka puolella. Mä vielä joku päivä pääsen tollasen talon sisälle ja voin sit kertoo että miten siellä on kaikki hommat järjestelty. Mä oletan että niillä ei ole talojen sisällä paljoa seiniä.

2 kommenttia:

  1. Voisit kertoa aina sillöin tällöin yö- ja päivälämpötiloista. Ilmeisesti yöt eivät enää ole niin kylmiä kuin aluksi.

    Liittämistäsi kuvista saa hyvän käsityksen kaikesta. Ei heidän rakennukset kenties kestäisi, jos he alkaisivat rakentaa kerrostaloja!

    äiti

    VastaaPoista
  2. Voisinhan mä lämpötiloja kertoa jos niitä tietäisin. Mä oon kerran, oisko ollu tän viikon torstai, kuullu että aamupäivällä oli 31 astetta. Se ei vaikuttanu kyllä siltä, eli ehkä me ollaan edes vähän totuttu lämpöön ja kuumuuteen. Se on täällä erilaista, että vaikka on kuuma, ei ole kosteaa, eli ei hikoiluta kuten Suomessa hikoiluttaisi.

    Yötkin on alkanu lämmetä, sillä viime yönä nukuin vain yhdellä huovalla, ja tarkenin komeesti. Jos mä löydän jostain jonkun halvan lämpömittarin niin voisin sellaisen ostaa. Muuten ei toiveta lämpötilan tietämisestä ole.

    Kristiina

    VastaaPoista